מטפלים ברפואה סינית – כל מה שחשוב לדעת

תוכן עניינים

כיום, רפואה סינית היא חלק בלתי נפרד מנוף גישות הרפואה בכל ארץ מערבית ממוצעת. כך גם בישראל – רואים זאת הן במרפאות פרטיות והן במסגרת קופות החולים (אם כי כטיפול משלים בלבד). למעשה, נראה כי הרפואה הסינית שומרת על מעמדה לאורך השנים, כבולטת ביותר מבין כל מה שמתואר כ"רפואה משלימה". הרפואה הסינית המסורתית (TCM – Traditional Chinese medicine) זמינה לציבור באמצעות מטפלים בעלי הכשרה מסודרת ומגוון התמחויות. לכל המתעניינים בלימודים בתחום זה או בקבלת טיפול, כדאי ראשית לקלוט את רוחבו ועומקו. מדובר בגישה רפואית בעלת היסטוריה ארוכה ביותר, ניסיון אדיר שנצבר עם מגוון רחב של שיטות טיפול, תיעוד ומחקר עתיק מסוגים שונים שנשמר לאורך ההיסטוריה, רקע תיאורטי ייחודי ומתוחכם. כלומר, להיות רופא מומחה לרפואה סינית זה הרבה יותר מ"לדעת איפה לדקור" ודיקור הוא רק חלק קטן מהתמונה.

אילו תחומים כוללת הרפואה הסינית

רפואה סינית מהווה תחום ידע רחב מאוד, אך המטפל אורי אלטר נוהג לחלק אותה לתחומי המשנה הראשיים הבאים:

– דיקור (אקופונקטורה)

– צ'יקונג – סוג של תרגול גופני מגוון. "התעמלות" אם תרצו, אך בנוסח מתוחכם הרבה יותר ממה שמכונה במערב בשם זה.

– צמחי מרפא

– תזונה נכונה

– טווינה – סוג של טיפול במגע.

יש למעשה עוד אינספור שיטות משנה וטכניקות, למשל כוסות רוח או "מוקסה".

מטפלים ברפואה סינית

ההכשרה

לאור כל זאת, לא מפתיע לגלות שהכשרה ברפואה סינית עשויה להיות תובענית לא פחות מאשר הכשרת רופאים ברפואה מערבית מודרנית. אם מעוניינים להתמקד רק בתחום משנה אחד, דוגמת טווינה, הלימודים יכולים להתחיל מהכשרה בסיסית בת שנה אחת, לכלול לימודי רקע תיאורטיים שונים, ובעיקר להכשיר לטפל רק באותה שיטה. המשך הלימודים (עוד שנתיים), יאפשר העמקת הידע באותה שיטה ספציפית, הסמכות של מטפל מוסמך ולאחר מכן מטפל בכיר. עד כאן, כאמור, מדובר בלימוד שיטת משנה בודדת מתוך הרפואה הסינית. הכשרה כמומחה רפואה סינית בכלל, זמינה בארץ בלימודים של 4 שנים. מעבר לכך, יש התמחויות שונות במסגרת הרפואה הסינית, דוגמת דיקור ילדים, גינקולוגיה (לפי הרפואה הסינית) ואפילו דיקור למטרות קוסמטיות. יש מי שבוחרים ללמוד בחו"ל ובעיקר בסין עצמה. זאת הן עבור השלמת לימודים בארץ, לימודי ההתמחות, או כל מסלול הלימודים מתחילתו.

איך מטפלים ברפואה סינית?

טיפול ברפואה סינית מתחיל משיחה ואבחון יסודי. האבחון עשוי להשתמש במגוון שיטות, כאשר בולטות במיוחד בדיקת הדופק והלשון. דיקור וטווינה הם טיפולים בהם המטופל פסיבי, בדומה למרבית טיפולי הרפואה המערבית מודרנית. אולם מי שרגיל רק לגישה כזו, יגלה שהרפואה הסינית תובענית יותר. ראשית, גם דיקור וטווינה לא יפתרו את העניינים בטיפול בודד, אלא לרוב ידרשו סדרת טיפולים. שנית, ישנם מקרים בהם דרוש סיוע מתמשך. ברפואה המערבית זה עשוי להתבטא בלקיחת כדורים קבועה. ברפואה הסינית, מדובר על שינוי תזונה ועל תרגול צ'יקונג קבוע. כך שמי שרוצה "רק דיקור" כנראה יקבל זאת. עם זאת, קחו בחשבון שהרפואה הסינית היא בעלת גישה "הוליסטית", מאחר שזו הגישה שמביאה תוצאות יציבות, לאורך זמן. לכן, הרפואה הסינית נוטה להמליץ על טיפולים משולבים: בוא נדקור אותך קצת וגם תאכל יותר טוב (נסביר לך איך) בכדי להפסיק להזיק לגוף. בנוסף, תעשה קצת צ'יקונג, בכדי לחזק את מערכת החיסון ובכדי שהמחלה לא תחזור. הדבר דומה לטכנאי המוזמן לפתור תקלה במכשיר והוא אכן עושה זאת, אבל מוסיף עצה חכמה: התקלה התרחשה בגלל שאתם לא משתמשים במכשיר בצורה נכונה. בשל כך, היא גם עשויה בהחלט לחזור. את זה, אני כבר לא יכול לתקן. זה בידיים שלכם.

האם זה "עובד" או "לא עובד"?

צ'י.. יין ויאנג.. מרידיאנים.. יש במערב מי שמאוד מזלזלים ברפואה הסינית. לאור מה שציינו עד כאן, נראה שזו גישה לא חכמה וגם – למרבה האירוניה, לא מדעית במיוחד. גם אם התיאוריות מאחורי רפואה זו מוזרות יותר או פחות, לא ייתכן כי אנשים רבים כל כך, במשך שנים רבות כל כך, מוציאים ממיטב כספם על רפואה שכזו לחינם. יותר מכך – לא ייתכן כי הם עדיין עושים זאת, למרות שזמינה להם האלטרנטיבה המערבית מודרנית לסוגיה.
השורה התחתונה? ייתכן שמיליארד סינים לא טועים. אם לא תנסו, לא תדעו.

תמונה של אורי אלטר

אורי אלטר

אורי אלטר - מטפל מוסמך ומנוסה בתחום הרפואה הסינית, את הסמכותיי רכשתי בסין. אצלי תיהנו מטיפול אינדיבידואלי, מבוסס אבחון מעמיק: בדיקה גופנית ותשאול של מה שבראש ובנפש.

WhatsApp
Facebook
Twitter
מטפלים ברפואה סינית
רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ואצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר