טיפול ברפואה סינית – לא רק מסאז'

תוכן עניינים

טיפול ברפואה הסינית היא בין השיטות הבולטות ביותר, אם לא הידועה ביותר, מבין שיטות הרפואה שנפוצות בעולם כיום. זאת, מעבר לרפואה המערבית מודרנית. מה כדאי לדעת לגבי קבלת טיפול בשיטת רפואה זו?

מה כולל טיפול ברפואה סינית?

הרפואה הסינית היא עולם ומלואו של תיאוריות ושיטות טיפול. עם זאת, מקובל לחלק אותה לכמה ענפים ראשיים. אולי הבולט ביותר הוא תחום הדיקור הסיני, הלא הוא אקופונקטורה. הדיקור משפיע ישירות על מערכת האנרגיה (צ'י) בגוף, באמצעות נקודות "אסטרטגיות", הממוקמות על פני ערוצי האנרגיה השונים (המרידיאנים).

טווינה

טווינה או Tui Na היא שיטת "עיסוי" במונחים מערביים. עם זאת, בהקשר של הרפואה הסינית, מדובר שם על הרבה יותר מאשר רק "שחרור שרירים" וכדומה. הטווינה מיועדת להמריץ את הדם ולעורר את הצ'י באזורים ובנקודות מסוימים. טווינה היא המקור לשיטת השיאצו היפנית.

תזונה

התאמת התזונה, בצורה האידיאלית ביותר למחלה ולחולה, מהווה היבט חשוב בהתגברות על המחלה ובמניעת הופעתה החוזרת. הרפואה הסינית מתייחסת לתזונה באופן מתוחכם מאוד. המלצות האכילה עשויות לקחת בחשבון את סדר צריכת המאכלים לאורך היום, עונת השנה ומזג האוויר, היבט "יין ויאנג", היבטים של "חמשת היסודות" (אש, אדמה, מתכת, מים, עץ) ועוד. מובן כי המאכלים עצמם חשובים, וגם אופן הכנתם.

צמחי מרפא

במקום "תרופות" וזריקות, הרפואה הסינית עושה שימוש רחב במה שמכונה "פורמולות" – שילובים שונים של צמחי מרפא, אשר נועדו לעזור לגוף לחזור לאיזון המקורי. שילובים אלו הם בחלקם על פי מרשמים עתיקים, המוכרים כרבי עוצמה. לצידם, ניתן גם ליצור שילובים חדשים, בהתאם לצורך ולמצב.

צ'י קונג

בעוד שטווינה או דיקור דורשים מהמטופל פאסיביות, צ'יקונג הוא ההיפך הגמור. זהו תרגול אותו נותן המטפל כ"שיעורי בית" אקטיביים למטופל. אידיאלית, רצוי יהיה להמשיך ולתרגל תמיד צ'י קונג, בכדי לחזק את הגוף, לתקן שיבושים שונים עוד בראשיתם ולצמצם מקרי מחלה וחומרת מחלות שמתפתחות. צ'י קונג מתבטא באוסף רחב מאוד של תרגילים, אך רובם מתבצעים בעמידה ובמקום (ללא צעדים). צ'י קונג קשור מאוד לתחומים נוספים בתרבות הסינית, כאשר דוגמה בולטת הוא עולם "אומנויות הלחימה", ובעיקר מה שמכונה אומנויות לחימה רכות. חלקן (טאי צ'י, בה גואה, Liu He Ba Fa) נחשבות על ידי רבים כסוג של צ'י קונג. יש האומרים כי "טאי צ'י הוא צ'י קונג, אבל צ'י קונג הוא לא טאי צ'י". משמע – טאי צ'י ניתן לתרגל כ"התעמלות", אבל מאחר שהוא כולל גם היבטי לחימה, הוא רחב יותר, ובכך שונה מצ'י קונג.

טיפול ברפואה סינית

שיטות נוספות לטיפול ברפואה סינית- אורי אלטר

  • מוקסה – שיטה אשר עושה שימוש בחום, אשר מיושם לרוב על נקודות דיקור.
  • Gua sha – "גירוד" העור עם מכשיר מיוחד, באופן המשאיר עליו סימנים אדומים. נשמע מוזר, אך אומרים כי הדבר מסייע במגוון מצבים רפואיים.

יש למעשה עוד טכניקות רבות, כוסות רוח למשל, אשר מהוות מעין תת שיטות ברפואה הסינית.

דיאגנוסטיקה

האבחון ברפואה הסינית הוא נושא מתוחכם מאוד. באופן מיוחד, לוקחים שם את האבחון על פי הדופק לרמות תחכום גבוהות בהרבה, ממה שמקובל ברפואה המערבית. הדופק נבדק בפרק היד, אבל בשלוש נקודות שונות ובשתי הזרועות בנפרד. עוד שיטת אבחון נפוצה מאוד ברפואה הסינית היא באמצעות ניתוח מראה הלשון. שיטות האבחון משמשות לקביעת דיאגנוזה ראשונה, החלטה על טיפול ובדיקת מצב בהמשך. לרוב, משולבות שתי שיטות אלה וגם מתווספים להן תשאול יסודי ואבחון לפי סימנים נוספים (כמו מראה כללי של הפנים וקולות כמו צרידות).

מעניין לדעת

– ככלל, לרפואה הסינית מעט מאוד תופעות לוואי, אם בכלל. היבט זה, מקל על שילובה עם סוגי טיפול אחרים.

– רפואה זו משפיעה פעמים רבות באופן עקיף – טיפול (כמו דיקור או עיסוי) באזור אחד משפיע על אזור אחר, אותו רוצים לחזק או לרפא. תודות לכך, ניתן לגשת לאזורים אינטימיים מבלי שהחולה צריך להתפשט, להגיע לאזורים כואבים מבלי לגעת בהם בכלל, לסייע לאיברים פנימיים ללא צורך בניתוחים או כדורים ועוד.

– מפחדים ממחטים? אקופרסורה היא אלטרנטיבה לדיקור. מדובר על "דיקור" באמצעות אצבעות המטפל, במקום מחטים. אלטרנטיבה נוספת אשר נפוצה במיוחד עבור ילדים, מכונה "שונישין" (Shonishin) והיא מחליפה את המחטים בכמה מכשירים פחות "מפחידים". חשוב לציין כי דיקור במחטים אינו כואב! צרו קשר- אורי אלטר.

אורי אלטר

אורי אלטר

אורי אלטר - מטפל מוסמך ומנוסה בתחום הרפואה הסינית, את הסמכותיי רכשתי בסין. אצלי תיהנו מטיפול אינדיבידואלי, מבוסס אבחון מעמיק: בדיקה גופנית ותשאול של מה שבראש ובנפש.

WhatsApp
Facebook
Twitter
טיפול ברפואה סינית
רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ואצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר