דיקור סיני לילדים – טיפול משלים מיוחד

תוכן עניינים

דיקור סיני (אקופונקטורה) מהווה חלק בולט, בשיטות הטיפול השונות הכלולות ברפואה הסינית המסורתית (TCM – Traditional Chinese medicine). האם מתאים גם לטיפול בילדים? בסך הכל, מחטים נשמע כמשהו שיפחיד אותם. יש האומרים ש"הכל בראש" וכי דיקור לא באמת עובד – אז אם "הכל בראש", אולי האם דיקור סיני לילדים יעבוד עוד פחות? אולי להיפך?

בפרספקטיבה היסטורית

הדיקור הסיני נמצא איתנו מזה אלפי שנים, וגם במערב הוא כבר לא עניין חדש. מסתבר כי גם טיפול בילדים ע"י דיקור הינו אפשרי, ובהחלט מבוצע באופן שגרתי למדי. הדיקור מבוסס על התיאוריות והידע של הרפואה הסינית לגבי המרידיאנים, אותם ערוצי אנרגיה ("צ'י") הזורמת בגוף ומסביבו. נקודות שונות על פני המרידיאנים משמשות כנקודות מטרה למחטי טיפול אקופונקטורה. על פי התיאוריה, בעזרת הדיקור ניתן לאזן מחדש אזורי אנרגיה אשר יצאו מאיזון ו"לפתוח חסימות" בזרימת האנרגיה. שתי תופעות אלה נחשבות כמקור למחלות ולמיחושים שונים, הן פיזיים והן נפשיים. כמו כן, הדיקור עשוי לשמש כאמצעי חיזוק לגוף, המשפר את עמידותו העתידית בפני מחלות. דיקור לילדים הוא חלק מתחום רפואת הילדים הסינית. זו התמחות מיוחדת, שאין לכל מטפל בדיקור.

האם זה רק פסיכולוגי?

גישת הרפואה הסינית בכלל וטכניקת הדיקור בפרט, מוזרים מעט לאוזניים ועיניים מערביות, ולא לגמרי תואמים את הידוע כיום למדע המערבי מודרני. מצד שני, היקף הניסיון שנצבר לגביהן בסין עצום. לבטל זאת כך סתם, זו כנראה גישה יהירה למדי, אשר מאחוריה עומדת בעיקר בורות. כמובן, כמו כל שיטת טיפול, דיקור הוא לא פתרון לכל דבר. מצד שני, שיטה רפואית לא מתקיימת אלפי שנים, כולל מחקר ושיפור מתמיד, מבלי שהיא תהיה אפקטיבית, לפחות במידה חלקית. דיקור משמש גם לטיפול בילדים, כבר מהיותם תינוקות. למעשה, אורי אלטר ורבים אחרים טוענים כי הוא אפקטיבי יותר מאשר טיפול במבוגרים. כך שגם אם אתם עדיין סבורים ש"הכל בראש", אפקט הפלצבו וכדומה, עם הצלחה אין מה להתווכח.

דיקור סיני לילדים

למה משמש דיקור סיני לילדים?

ספציפית עבור ילדים, טיפול בדיקור עשוי לסייע בכמה דברים, כולל דלקות שונות, הפרעות שינה, הפרעות קשב וחיזוק המערכת החיסונית. ככל שהדיקור מסייע, כך ישנה גם אפשרות שהוא יתרום להפחתת השימוש בתרופות. ישנה כמובן גם אפשרות לשילוב הדיקור עם טיפולי רפואה מערבית מודרנית. לעיתים, שתי הגישות ישלימו זו את זו היטב. יש להתייעץ בנידון באנשי המקצוע המתאימים. רצוי לזכור כי רופא "רגיל", המתמחה בתחום מוגדר, אינו מבין בדיקור וההיפך – מומחה לדיקור סיני הוא לא מומחה לרפואה מערבית.
ההחלטה לגבי הילדים היא, בסופו של דבר, בידי ההורים, ואלו מחפשים לרוב פשוט את "מה שעובד". לכן, כדאי להקשיב לשני ה"צדדים". חשוב לקחת בחשבון בהקשר זה, שאין לדיקור תופעות לוואי. אז מדוע שלא לנסות? לכל היותר, זה לא יעזור.

האם דיקור סיני יכאיב לילדים?

אורי אלטר מסביר, כי חשוב מאוד שלמטפל תהיה גישה טובה כלפי ילדים. אחת הסיבות לכך היא כי ילדים רבים מפחדים ממחטים. הם מקשרים אותן לטיפולים רפואיים. "תודות" לשיטות הרפואה המערבית, האסוציאציה היא לא בדיוק נעימה, או מעודדת להתקרב למחטים. דיקור סיני לעומת זאת, כמעט ולא כואב בכלל. למרות זאת, ילדים עשויים כמובן להתנגד ולא לשתף פעולה. בשל כך, היבט החשש מהכאב בטיפול הוא לעיתים עניין משמעותי.
במהלך טיפול בדיקור לילדים נעשה שימוש במחטים מיוחדות, קטנות מהרגיל. המטפל גם רוכש את אמונו של הילד במהלך השיחה והאבחון שלפני הטיפול ובהסחות דעת שונות, תוך כדי השימוש במחטים. כל זאת עשוי להקל מאוד על התהליך.
במסגרת טיפול בדיקור למבוגרים, המטופל עשוי להישאר במשך דקות ארוכות ללא תנועה, עם מספר לא קטן של מחטים ארוכות ה"תקועות" ברחבי גופו, בנקודות "אסטרטגיות". מובן שגישה כזו לא מתאימה לילדים. טיפול בדיקור לילדים עושה שימוש בדרך כלל במספר קטן מאוד של מחטים בו זמנית. כמו כן, זה הוא טיפול קצר במיוחד – דקות ואפילו שניות בודדות. ישנו כלל פשוט בו משתמשים לקביעת משך הדיקור: דקה לכל שנה בגיל הילד. כלומר, ילד בן שלוש למשל, דיקור של 3 דקות. מה עושים אם הילד בכל זאת מפחד מהמחטים? אחת התשובות לכך היא שיטת "שונישין" (Shonishin). זו היא שיטה מודרנית יחסית, מיפן במקור, הפועלת על העור באמצעות כמה כלי עזר מיוחדים, במקום מחטים.

אורי אלטר

אורי אלטר

אורי אלטר - מטפל מוסמך ומנוסה בתחום הרפואה הסינית, את הסמכותיי רכשתי בסין. אצלי תיהנו מטיפול אינדיבידואלי, מבוסס אבחון מעמיק: בדיקה גופנית ותשאול של מה שבראש ובנפש.

WhatsApp
Facebook
Twitter
דיקור סיני לילדים
רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ואצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר