מזון ללב – מה הרפואה הסינית ממליצה?

תוכן עניינים

הלב הוא איבר מיוחד, אשר מגיע לו גם יחס מיוחד. איזה עוד שריר אתם מכירים, שעובד ללא הפסקה במשך כל חייכם? הוא חיוני לחיים ובריאותו מהווה נושא קריטי וחשוב ביותר. מה גם, שהלב הוא בין האיברים מהם יש לנו רק אחד (בשונה מריאות, עיניים ועוד איברים חיוניים). מזון ללב – מה הרפואה הסינית ממליצה מבחינת תזונה, בכדי לשמור עליו במצב טוב?

 

הקדמה קצרה – רפואה סינית ומזון

במסגרת הרפואה הסינית המסורתית (TCM), יש התייחסות למזון באופנים רבים. כללית, ניתן לחלק זאת לשני תחומי על: האחד הוא צמחי מרפא והשני הוא הנחיות תזונה. ניתן לשלב את השניים ואכן, שילוב שיטות ריפוי שונות, הוא דבר שגרתי ברפואה הסינית. בכל אופן, מבחינת רפואה זו, לא מדובר בשני נושאים נפרדים. נהפוך הוא. הם נחשבים כנובעים מאותו מקור. צמחים עם תכונות רפואיות עשויים להיות משולבים במאכלים אך גם להילקח בפני עצמם, בתור מה שהיינו מכנים במערב "תרופה". הדבר מזכיר את המשפט המפורסם של היפוקרטס "יהיו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך".

 

ייעוץ מקצועי בתחום מזון ללב ורפואה סינית

חשוב להבין, שהרפואה הסינית מתאימה טיפולים ובמקרה זה מזונות, באופן מורכב למדי. הוליסטי אם תרצו. גישה זו, מתחשבת בגורמים רבים ולכן, הפתרון שייבחר יהיה שונה מאדם לאדם, ממקרה למקרה ואפילו בין עונות השנה השונות! זו לא הגישה היותר ליניארית ופשטנית של הרפואה המערבית. כלומר, זו איננה גישה של "סובל מ-X? אז קח Y", כאשר אותו Y זהה עבור כולם. לכן, גם קל לטעות בנושא זה. אם תראו למשל שמזון מסוים משפיע על מרידיאן הלב, זה כלל לא אומר, שהוא יסייע לחולה הלב הממוצע. כך שבכדי להתאים עבורכם תזונה מדויקת באמת בכל הנוגע ללב, יש להתייעץ עם מומחה לתחום זה.

 

כמה נקודות להמחשה

אלה כמה נקודות, אשר יסייעו להמחיש מה בכל זאת נלקח בחשבון בהקשר של מזון ללב – מה הרפואה הסינית ממליצה?

  • צמחים שטובים ללב: ג'ינסנג למשל.
  • התאמה בין טעמים לאיברים – הטעם המר נחשב כמשפיע לטובה על הלב.
  • התאמה בין צבעים לאיברים – מזונות אדומים כמו עגבנייה, נחשבים כטובים במיוחד עבור הלב.
  • מה שטוב לנפש – לפי התיאוריה של הרפואה הסינית, הלב הוא משכן הנפש (Shen). נפש חסרת מנוחה, עלולה לנבוע מהרגלי אכילה גרועים, כגון אכילה בשעת לילה מאוחרת. עוד בהקשר זה, מומלץ להימנע מאכילת כמויות גדולות מדי ומזון מתובל מאוד. מצד שני, יש מזונות שנחשבים כמרגיעים לנפש (ולכן משפיעים לחיוב גם על הלב הפיזי), כמו סלרי, פטריות ואורז חום.

 

ליהנות מהטוב שבשני העולמות

כמובן, אם נעזרים בשיטות כאלה, אין זאת אומרת שכדאי לוותר על הרפואה המערבית. למעשה, רפואת הלב היא תחום מובהק, שבו מתאים מאוד לשלב את שני עולמות הרפואה – הסינית והמערבית. זאת, מאחר שיש דברים שהרפואה המערבית יודעת לעשות בנושא הלב, טוב יותר מהרפואה הסינית. כולל דברים שפשוט לא קיימים ברפואה הסינית. הכוונה היא למשל ליכולות האבחון, באמצעות מכשור מודרני משוכלל. אם תבררו כמה עולה צנתור וירטואלי פרטי (CT לב), המחיר בוודאי יהיה יקר יותר מתה ג'ינג'ר (טוב ללב וגם טעים). מצד שני, אפילו אבחון הדופק המתוחכם (מאוד!) של הרפואה הסינית המסורתית, לא מספק תחליף להדמיה מפורטת של הלב במכשיר ה-CT (Computed Tomography או טומוגרפיה ממוחשבת). אך אפשר וכדאי, פשוט לשלב. מי שסובלים ממחלות לב, בוודאי צריכים להיוועץ ברופא מערבי לגבי מצבם. כמו כן, במצבים כאלה חשוב מאוד לקחת בחשבון, שעשויות להיות השפעות הדדיות בין הטיפולים ויש לעדכן את הרופאים בנידון. צמחי מרפא סיניים למשל, עשויים להשפיע על האפקטיביות של תרופות לב מערביות שנוטלים.

 

אורי אלטר

אורי אלטר

אורי אלטר - מטפל מוסמך ומנוסה בתחום הרפואה הסינית, את הסמכותיי רכשתי בסין. אצלי תיהנו מטיפול אינדיבידואלי, מבוסס אבחון מעמיק: בדיקה גופנית ותשאול של מה שבראש ובנפש.

WhatsApp
Facebook
Twitter
רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ואצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר