מערכת העיכול של כל אחד ואחת מאיתנו עלולה לסבול מידי פעם מתופעות שונות שפוגעות בפעילות התקינה שלה. הדבר יתבטא בתסמינים שונים, שבדרך כלל ייעלמו לאחר מספר ימים בודדים, אך לעיתים הבעיות במערכת עיכול יהיו הרבה יותר חמורות והתסמינים יופיעו באופן קבוע ובצורה כרונית, מה שאמור להדליק אצלכם נורה אדומה ולגרום לכם להגיע אל רופא הגסטרו. באילו תסמינים מדובר? מייד תבינו.
צרבות, כאבים ברום הבטן ותחושת מחנק
האם לאחר ארוחה, בזמן פעילות ספורטיבית או סתם כך בעת שכיבה אתם נוטים לחוש צרבות קשות, כאבים ברום הבטן שמקרינים לחזה ואף תחושת מחנק? ייתכן מאוד כי אתם סובלים מבעיית ריפלוקס אשר גורמת לתוכן הקיבה החומצי לצרוב את הרקמה העדינה של הושט ולפגוע בה. הפגיעה יכולה לגרום גם לשיעול טורדני, טעם מר בפה ועוד תסמינים מציקים. חשוב מאוד כי תיפנו אל רופא הגסטרו ולא תזניחו את הבעיה, שכן הדבר יכול להתפתח לבעיה יותר חמורה דוגמת תסמונת הוושט על שם בארט והופעת גידולים סרטניים.
כאבי בטן, נפיחות בטנית והקאות
אם אתם סובלים מכאבי בטן תכופים שאינם נעלמים, אם הבטן שלכם תפוחה ונפוחה ללא קשר למשקל עודף ואתם חשים כל העת תחושת מלאות ואף מגיעים למצב של הקאה לאורך כמה ימים רצופים, בהחלט ייתכן כי אתם סובלים מדלקת כרונית בקיבה ובמונח המקצועי יותר, גסטריטיס. דלקת זו מערבת את הרירית של דופן הקיבה וכשהיא מודלקת היא הופכת לרגישה מאוד ופועלת בצורה לקויה מבחינת שחרור מיצי הקיבה, מה שגורם לתסמינים קשים. דלקת בקיבה יכולה להתפתח על רקע חיידקי (למשל, הליקובקטר פילורי), ויראלי, פטרייתי או אלרגי אך גם לאחר שינויים תזונתיים קיצוניים ומתח נפשי.
הקאה דמית וצואה שחורה
דלקת קיבה גסטריטיס שאינה מטופלת עלולה להגיע למצב שבו השכבה הרירית שמצפה את הקיבה ומגנה עליה נפרצת ונפגעת, מה שיתבטא בפצע שקרוי "כיב פפטי", מה שמכונה גם "אולקוס". התסמינים של בעיה זו מתבטאים לא רק בכאבי בטן חזקים במיוחד אלא גם בהקאה דמית וצואה שחורה, מה שמעיד על מצב חירום שמחייב פנייה מיידית אל חדר המיון. מקרי אולקוס עלולים להיגרם גם עקב שימוש בתרופות שפוגעות ברירית הקיבה או מגבירות חומציות (סטרואידים, NSAIDS), מתח נפשי ועוד.
עצירות ושלשולים לסירוגין
עצירות ושלשולים הם דבר שכיח ובדרך כלל נעלמים בתוך יום או יומיים במצב רגיל. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם דפוס היציאות לא ברור, מה שאמור להדליק אצלכם נורה אדומה. למשל, אם במשך מספר ימים אתם מתרוקנים בצורה טובה, לאחר מכן משלשלים לאחר כל ארוחה ואז סובלים מעצירות למשך מספר ימים וחוזר חלילה, יתכן שאתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז, שנוכחת בחייהם של בין 10 ל- 20 אחוזים מהאוכלוסייה והסיבות להופעתה עדיין לא ממש ברורות. התסמינים של תסמונת המעי הרגיז עשויים לכלול לא רק עצירות ושלשולים לסירוגין, אלא גם כאבי בטן, נפיחות בטנית, בחילות ועוד. אבחנה מבדלת על ידי הרופא נדרשת בכדי לשלול מחלות על בסיס פתוגני או חלילה, קוליטיס כיבית, שהינה מחלה של מערכת העיכול התחתונה שמערבת שילשולים חריפים יותר, פעמים רבות עם חום גבוה.
כיצד ניתן לטפל בבעיות במערכת העיכול?
כאמור, ברגע שאחד מהתסמינים שלעיל מופיע אצלכם באופן כרוני, אסור לכם בשום אופן להזניח את העניין ועליכם לפנות בהקדם לאבחון אצל רופא הגסטרו. הרפואה המערבית-קונבנציונלית יודעת לטפל בבעיות במערכת העיכול בצורה יעילה באמצעות תכשירים אנטיביוטיים ותרופות סותרות חומציות, וזאת לאחר תהליכי אבחון שכוללים בדיקות דם וצואה, גסטרוסקופיה ובדיקה לגילוי החיידק הליקובקטר פילורי. לאחר שתבקרו אצל רופא הגסטרו מומלץ כי תקבעו פגישה גם עם מרפא מוסמך בשיטת הרפואה הסינית. שיטה זו הוכחה כיעילה במיוחד כנגד מגוון רחב של בעיות במערכת העיכול. היא כוללת התאמה אישית של תפריט תזונתי, צמחי מרפא סיניים וטיפולי דיקור ואינה מתנגשת עם הטיפול התרופתי שתקבלו אלא רק תורמת לו. מומלץ לכם לנסות.